Skip to the content
Menu

Messing

 

 

Messinginstrumenter blir brukt over alt der du finner flott musikk f.eks. i korps, orkester, storband, jazzgrupper og i mindre ensembler.
Mest kjent er kanskje korpsene. Visste du at de tyrkiske janitsjarene, som var militærmusikere, er opprinnelsen til ordet "janitsjar" som betegner korps med både messing- og treblås-instrumenter i tillegg til slagverk?
Samtidig er brassband et korps med bare messinginstrumenter og slagverk. Dette navnet stammer fra den britiske korpstradisjonen: brass = messing .

De fleste elevene våre er medlemmer i skolekorps og får låne instrumenter der.
Vi oppfordrer dere til å melde dere inn i ett av byens mange skolekorps (snakk med læreren på skolen din), om du ikke allerede er innmeldt.
Elever som ikke ønsker å spille i korps kan leie instrumenter ved kulturskolen.

Messinginstrumentene er ikke nødvendigvis laget av messing, navnet skyldes at vi spiller på et munnstykke av messing*. For å få til dette må vi summe med leppene. Prøv og se om du får det til!
I tillegg er de aller fleste messinginstrumenter utstyrt med tre ventiler som gjør at vi kan heve og senke tonene ut ifra noe vi kaller naturtoneskalaen. Dermed kan vi spille alle tonene i skalaen med ulike kombinasjoner av bare de tre ventilene.

* For elever med metall-allergi finst det nå munnstykker av hardplast, noe læreren kan gi mer veiledning om.

Lærere på messinginstrumenter

Kornett/Trompet:
Mark Ippolito/ Tore Koppang

Althorn:
Tore Koppand/Frode Brundtland

Valthorn:
Tone S. Vaaland

Baryton/trombone/tuba:
Frode Brundtland/Frida Gilje

Fant du

det du søkte etter?

Nei - kontakt oss på telefon eller mail.