Skip to main content

Orgel

Pipeorgelet eller kirkeorgelet er et fantastisk og spennende instrument der man bruker både hender og føtter. Med litt øving kan man spille med hender og føtter samtidig. Det er kjempekjekt å spille orgel! Orgelet blir ofte kalt «Instrumentenes dronning».  
Pipeorgelet kan brukes til all slags musikk, fra musikk fra ca 1500- tallet helt frem til dagens musikk. Man kan spille alene på orgel, men også firhendig. Man kan spille sammen med andre musikere eller sangere. Noen ganger brukes også orgelet i orkester.
Det finnes store muligheter når det gjelder klanger. Man kan også spille mange toner samtidig. Derfor kan orgelet høres ut som et helt orkester. Man kan spille veldig sterkt men også veldig svakt på orgelet. Lydkilden er piper av metall eller tre. Lange, store piper gir mørke toner og korte, små piper gir lyse toner. Man spiller på tangenter, som på et piano, men lyden kommer ut i pipene. Orgelet er et blåseinstrument, men det er ikke en person som blåser. Luften kommer fra en belg. Tidligere brukte man en hånd- eller fotbelg, men i dag brukes elektrisitet.
Pipeorgelet er et av de eldste musikkinstrumenter vi kjenner til. Det kan spores til antikkens Hellas, ca 250 år f. Kr. Orgelet har forbilder i primitive fløyteinstrumenter, som f. eks panfløyte og sekkepipe.
Orgelet er i dag oftest det største av musikkinstrumentene når det gjelder format, klangvariasjon og toneomfang. Men størrelsen kan variere, fra små bærbare orgler med ca 10 piper til store orgler med flere tusen piper og opptil sju manualer (keyboards).
Pipeorgelet er mest kjent fra kirkemusikken, men det kan også finnes på andre steder, f. eks konsertsaler og kinoer.
Nedre aldersgrense: 5. klasse